再度慶祝@ Osteria

繼續同老公的慶祝programssss 
因為10/1除左係國慶+老公生日翌日, 仲係我地結婚2個月的紀念呀!
上個月懶懶地留天水圍食客家好廚, 依日就出去尖咀holiday inn - Osteria食飯
好鍾意餐廳外的open kitchen, 好田園好natural feel呢 


Osteria在意文中指非正式的餐館
雖然環境都好靚, 但場內氣氛真係寧舍casual, 冇高級餐館的拘束感, 正呀!



發覺osteria的消費都幾相宜, 幾十蚊已有杯裝紅酒
老公就要左杯chanti的red wine, 加少少幻想, 可以回味toscany的風光呢 

 

除左餐檯上勁脆的grissini, 餐廳又有烘暖的麵包籃選擇~


覺得個tomato包包同brown bread都好好食呢, 香草包就反而麻麻
不過可以配意式黑醋, 真係好好味呢~~~ (意大利反而冇的)


一心要黎試佢pizza, 巴馬火腿配火箭菜係最吸引的選擇! 


pizza係正統的意式薄脆風味, 但橄欖油份量明顯較意國為少...
其實我唔介意多D油架!


另一個主菜係Carbonara, 上檯時已經分成兩碟啦


用的唔係意粉而係通管粉, 煮至al dente口感, 都唔錯


收取前晚felix食得太飽的教訓, 今晚的主菜勁打包, 然後就可以柯打甜品!! 


首先必須重溫的係意大利的gelato, 聽到店內供應15款口味, 真係唔知點揀好!!
最後o係經理同侍應小姐的double advice下, 我揀左earl gray, caramel, 同朱古力~~
口味幾特別的, 不過都係意大利的好食D喎 


另一款忍唔坐唔叫的甜品係心太軟~~
好靚好香好吸引呀!! 


可惜, 一D都唔流心....
配上葉味好重的mint gelato, 感覺麻麻地, 早知留返quota食tiramisu


個chef太nice, 仲特登黎同我地合照, 唔捨得投訴佢添 


之後仲有戲玉 -- 又一個生日蛋糕, 老公, 又happy birthday!!


今次的栗子蛋糕好好食呀, 不過真係食唔哂, 又要打包~~~


個蛋糕除左好食, 仲超有心思的 -- 睇唔睇得出依幅係咩相呀? 


加上酒店送的甜品餐飲, 真係超級滿足呢~~~ 


食完餐飯仲好早, 8點唔夠, 不過考慮一輪都係唔想逼煙花
算啦, 早D返去同老公訓覺仲好
不過話哂國慶, 影一張特色「毛毛」像啦, 哈哈 


沒有留言:

發佈留言