Our first Christmas (III) ~ elements & Papi (Yahoo copy版)

12/24 (六) 平安夜, 爸爸媽媽決定帶Matthew仔去媽媽最愛的商場 -- elements!!
一如以往, 圓方的佈置都是極其精美、華麗奪目的~~~ 
 

不過, 被吵醒起來影相的Matthew, 似乎不太領情呢~~~


全程都是扁著咀的~~~


喂喂, 唔好咁苦悶啦, 最多俾你做皇帝啦!! 
 

同爸爸一起坐龍椅~~~ 


唔得, 媽媽睇到呷醋啦!! 等媽媽又抱下你先~~~ 

 

請職員姐姐來張一家三口的合照先~~~ 不過Matthew仔似乎不太合作呢....


職員姐姐幫手就角度, 終於有張較為OK的合照啦!!


再影多陣, 唔得啦, Matthew開始肚餓而大哭了~~~~

俾隻鑽石戒指佢都止唔到喊......


餵奶前, 爸爸話要將Matthew仔哭鬧一刻攝於相框中~~~~


好啦好啦, 係時間去育嬰室啦!!
elements真係好, 間育嬰室超大而且設備齊全~~~ 


換片位舒適又企理~~~ 


仲有量杯同暖奶器呢~~~


最緊要係有餵奶房, o係依度可以俾Matthew食飽飽喇!!


搞掂左Matthew, 爸爸媽媽終於可以去開餐啦~~~


去了Roof Garden新開的意大利餐廳 -- Papi~~


店內裝修鮮明亮麗, 環境光潔簡約, 加上colorful的碗碟, 予人輕鬆開心之感~~ 


爸爸媽媽點了2咸3甜菜式, 嘿嘿
原來這裡不設免費麵包籃, 一來上檯就是Carbonara ($138)

店方新鮮手製的麵條口感很新奇, 彈口得很, 有點似吃墨魚麵
調味方面, 芝士香更濃於蛋香, 幸而效果還不差


之後有四式芝士薄餅 ($138), 一客共有8件, 都幾飽肚, 好在餓了的爸爸好擦得


雖是素食, 由ricotta, parmigiano (特級巴馬芝士), gorgonzola及taleggio芝士蓋面的薄餅
滋味豐富而多變, 熱暖鬆脆可口, 相當美味呢~~~ 


來到甜品時間, 媽媽一口氣點下三款, 並組成繽紛吸引的甜品併盤 ($158)!! 


首先是Vanilla ice-cream + espresso (散點$58), 也即是affagato~~


當底層的ladyfinger碎, 吸收了極濃極苦的espresso後
即與面層香甜充滿雲尼拿籽的雪糕形成強烈鮮明對比, 令人精神一振!!


然後再試Panna Cotta with fresh wild berries (散點$58), 這也是店內signature推介

其實它的奶凍不怎麼樣, 既不夠香又不夠滑
不過面層的雜莓真的很新鮮又甜美, 再加上很香的rose jam (是文華出品嗎?)
即時增加不少分數~~~


最後是Papi's Tiramisu (散點$68), 質感與味道都是中人之姿, 驚喜沒有, 收貨則有餘


但由於媽媽太久都沒吃意大利甜品, 一時之間也覺得很開心滿足!!! 
今餐埋單$480, 以地段來計很合理啦~~~


Papi吃得太飽了, 之後再拜託Holly Brown新店也沒空間了..
不怕, 圓方那麼好逛 (特別適合爸爸媽媽!!), 留待下次再試囉~~~



飯後, 媽媽又趁機買了3件衫、一條裙、一條頸巾... 嘩, 真是好耐冇濕平了!!

臨別, 在底層的聖誕花環前留影吧!! 不過Matthew又睡著了...


知道這張相有甚麼特別嗎? 背後的花環有爸爸呢!! 


還有媽媽版的~~~


這張會較明顯吧? 
 


三時多, 爸爸媽媽就提早回家
因為又要為新屋打點, 另外也是儲足精神, 12/25再出街玩!! 明天分享~~

沒有留言:

發佈留言