Chloe四週大了!!

上一胎,甜魔媽媽很有心機幫Matthew由week 1一直寫到week 13,不過妹妹Chloe應該不會記錄得那麼詳細了,今篇很可能是最後一篇週記,之後或者改寫月記或特別事才來篇專題好了!

Chloe: 不知不覺,我已經四週大啦!!
9/23 (一) 這天最開心的事,就是在天兔掛起的8號風令爸爸平白放多天假,於是一家四口再次越獄了!
不過當日細節已記在《媽媽坐月期的越獄食記 (2) ~ 又來颱風假》,大家有興趣就click去看看啦!

Matthew: 我地兩兄妹最喜歡同爸爸媽媽出街街!    Chloe: 係咩? 我瞓左咩都唔知喎....
9/24 (二) 出街雖然開心,不過太久沒長時間走動,雙腳有點累呢,特別買了太多的衫,心情興奮過後特別疲倦,這天要留家休息了~~
 
上週的週記講過,媽媽很想讓妹妹回復3小時一次的吃奶schedule,週一出街時能夠做到,可這天一在家,吃奶schedule馬上亂了... 主要原因是在家裡雖然有工人,日間多數兩位老人家都來幫忙,但主要照顧妹妹的,還是甜魔媽媽。可知BB除了肚餓,很多時眼瞓也會想啜奶,特別是聞到媽媽身上奶味時;以致很多時未夠鐘,已經提早吃了,當然每次吃的不多,有時還會吃到嘔奶,挺麻煩的...
 
媽媽也忍不住,提早給妹妹試用奶咀,看看能否取代乳頭令她安靜,不過正如大部分的人奶BB,Chloe對奶咀不太喜歡,最終還是要啜媽媽奶來入睡.... 令媽媽不禁抱怨一句:很痴身!! (可能是男女不同吧,哥哥Matthew沒這樣痴身的....)
 
Chloe: 啜完都冇野出,都係唔太鍾意奶咀!!
無論如何,吃奶有功,Chloe妹妹的肚腩仔真的越來越誇張,比爸爸仲勁呀!!!! XD
  
9/4 vs 9/10 vs 9/25 : 肚腩越來越大了!!
9/25 (三) 是又出街的一天,無他,餵人奶真是好麻煩:無又煩,有又煩;少又煩,多又煩,今胎明明奶量剛剛好稍多一點,都一樣煩,因為遲點11月中媽媽還是要上班,所以要去比較+考慮買奶泵了!!
 
講多點,其實上胎乳腺不通的媽媽是只用手揸的,用手揸的好處是沒有手泵的累 (個人認為,因為手泵的動作太機械太重複了!),在引發了噴奶反射後是最快靚正的,不過壞處是揸了大半後,較難引發二次噴奶反射,清不到最深層的奶,所以那時媽媽會返工時一日三次去揸奶。
 
不過,媽媽所屬的部門今年有些重要改動,工作忙多了,加上回去的11-12月正值year end,很難再有如此多時間去清奶,所以要另找可以清空的工具。聽了眾多意見後,最理想應是medela的freestyle / swing maxi雙電泵 (比單泵省時一半以上),不過價值也非常貴,所以要去尚健看看租機計劃,但原來都超級貴,租2個月已經2千多了,那與買機新都差不遠了! :O


也講回開心事,當日在婆婆陪同下,帶著Matthew一起去太興吃午餐,好好好想念它的冰鎮奶茶... 不過最後還是點了熱柑桔蜜算了........ 為食豬雖然吃飽粥仔在先,對八寶飯仍然非常好奇,特別勁想吃咸蛋,扭了挺久呢!



不過吃咸蛋太多對幼兒不好,我們唯有另外出動紫菜安撫他... 不過為食豬又吃到滿咀紫菜屑,搞笑極了!

Seaweed-beard Matthew!!
9/26 (四) 出完一天街,週四又繼續留家了。每次留家都會覺得妹妹索奶特別密,媽媽的底線是至少2小時才可以啜一次,每次啜也盡量讓她吃多吃飽一點 (詳見: 由超級塞奶媽到全埋身人奶媽 ~ 心得分享 (2)),除了臨睡那次,因為想她吃飽點可以睡久點,慢慢向戒夜奶進一步啊!
 
講起夜奶,Chloe真是很痴身的BB,自己睡小床的話,3小時總會醒一次,有時才2小時因為尿濕了片又叫了,真是令媽媽很抓狂啊... 可是如媽媽將她放到大床貼在我們身邊,她根本可以不用換片/吃奶又再睡著的;於是媽媽又面臨多一個難題/抉擇:到底是先培養她獨立睡,還是先戒夜奶呢? 餵人奶真的挺煩.....
 
不過今週有兩樣好消息,首先妹妹的鼻腔終於全清了,應該是100%康復了;另一方面她的大便終於穩定了下來,每天會有1-2次超大poo (真的很多,會堆滿整張片片!!),其餘時間只是少許,相信有很多營養都是吸收進了她那日漸圓潤的身軀,令媽媽很高興!
 
這天也幫妹妹拍了不少照片,原來由不同角度去影相,對女孩子的影響真的很大,哈哈!!




正常角度
高炒可以突出尖下巴
低炒就顯得相當肥美了.....
9/27 (五) 繼續留家,經過連日的堅持,妹妹吃奶的schedule稍有進步,日間多數都是2.5小時吃一次,希望到滿月後可以變到3小時一次啦;不過每次逼她吃多了奶奶,掃風就變得很重要,不然她一定會嘔奶。其實Chloe算是很乖,湊她不算辛苦了,處理換片及嘔奶只是小兒科啦!

當日繼續處理Matthew的幼稚園申請 (真的很煩啊...) 後,夜晚就有師母及傳道人的第2場探訪,感謝她們的禮物,還有教會的代禱!
 
  
不過這次探訪在夜晚,令到Chloe遲了進睡 (平時是9點睡,當晚10點多才睡),結果當晚她情緒十分混亂,還表現了變臉神功呢! Chloe最搞笑的,是想喊想時眼睛都是笑的,果然是甜魔媽媽的囡囡啊~~
 
Chloe: 玩到好high,但又好眼瞓.... 我唔知自己想點呀!!!
9/28 (六) 出街食飯,詳見《Habitat Japanese Restaurant 楠料理 ~ 提早放監!!!》,至於Matthew仔及Chloe妹妹的照片及動態video,則可看看下面爸爸的作品 (爸爸真的太棒了!! 多點放假吧~~~ ^o^)




其實當日還有另一重要任務,就是買泵。不過奶泵這東西真是因人而異的,多人讚好的Freestyle,媽媽首次試用效果還不如普通牌子的手泵;而手泵也遠不如用手... 我應該會再試多1-2次,如果還是不行就再賣出去,另外就是返工後真的要多抽時間去揸奶了! @@

 
媽媽當然也不會忘記拆解Matthew淚眼之謎:其實好動豬是在楠料理食+玩得太開心,當一家四口買完泵到銅鑼灣行街時,已經非常眼瞓了! 結果爸媽在希慎的baby GAP買衫時 (對!! 我們又買衫了! >v<),眼瞓豬一不見爸爸或媽媽其一,就放聲大喊! 可知他這樣一喊,令媽媽買少了好多東西,慳了不少錢,想起來應該是要讚的?! 
 
Matthew淚的呼籲: 媽媽買少D衫, 陪多D我!!
至於妹妹在街多數是睡,很標準3小時才吃一次奶,實在是很方便;不過一回到家就似是要補回之後啜不夠的心理缺失,非常嗲啊! 而這幾晚夜間大約是4小時吃一次奶,如果以媽媽返工時的作息時間,應該中間起一次身就OK了,媽媽也可以應付得來了!
 
9/29 (日) 反正都提早了放監,不差在也返教會啦,不過這一次返教會比預期中論盡呢! 首先出門時已經delay:話說媽媽先準備好了一切東西,然後再餵奶換片出門,怎知正要將妹妹放進揹帶 (其實家中有兩架BB車,但為方便計我們習慣讓Matthew坐車,妹妹就用揹帶),就聽到「poo」一聲,有人又痾臭臭了! 而且「poo」不止一次,還是陸續有來,我們知道,非要等她痾清不可,唯有改搭半小時後的另一班shuttle bus了! 

返到教會後也有論盡事,話說崇拜差不多結束,媽媽就預早給妹妹餵奶之後再換片,怎知在換片途中有人又痾vivi,弄濕/污了整件底+面衫,馬上又要換衫了!! 結果手忙腳亂之下 (另一邊廂還要看著馬騮精哥哥呢!),在教會一張照片都沒拍,沒辦法,下次吧~~~
 
Chloe: 正所謂食得多痾得多嘛,大家唔可以怪我呀~~~
而今晚還有節目,提早2天出去吃Chloe的滿月飯,詳情遲些再記啦~~~

   
** 想收到兩小兄妹的最新消息,可以like一下Matthew and Chloe fanpage哦~~

29 則留言:

  1. Chloe 個樣又大咗D,又喊又笑相好得意呀!
    甜魔媽媽抱住 Chloe 影相個樣仲甜過食心太軟呢!

    回覆刪除
    回覆
    1. 湊2件係好甜, 甜過食任何甜品, 不過同時都有好多酸苦辣, 總之就百般滋味啦!! ;)

      刪除
    2. 真心明白妳的意思,所以我唔敢 ^^

      刪除
  2. 妹妹好叻識望鏡頭, 最尾果張相果樣大左好多.

    回覆刪除
    回覆
    1. 不知不覺快一個月啦, 我都覺得妹妹大得好快呢~~~

      刪除
  3. 湊兩個出街真唔簡單呀!
    哥哥要考幼稚園喇,有冇諗住考幾多間呢?

    回覆刪除
    回覆
    1. 湊兩個出街真唔簡單架, 不過鬼叫我心野留唔定o係屋企咩 :P

      Matthew會報8-9間左右, 希望中到心儀選擇啦, 因為過2年又到妹妹啦!

      刪除
  4. 妹妹咁快就一個月大啦...

    回覆刪除
    回覆
    1. 係丫, 聽日就正好滿月了, 有妳地黎探真係好開心呀! :D

      刪除
  5. 妹妹四週快樂,看別人的BB總是大得好快,自己生的才知辛苦,哈哈^^
    Btw, Chloe is really adorable and pretty , made mama always smile soooo sweet ^3^

    回覆刪除
    回覆
    1. 連我都覺妹妹大得好快, 時間過得超快, 可能因為湊2件啦!! 話咁快又老了, haha~~

      刪除
  6. 媽媽修身修得好快呀,個肚唔見晒啦~~好勁呀!!!

    回覆刪除
    回覆
    1. 邊係, 就到角度咋, 我都仲係keep住59-60KG左右, 無特別進展呢....

      刪除
  7. 雖然有不少人讚medela好用...但我亦有不少朋友話avent會泵得清d同快d呀.....

    回覆刪除
    回覆
    1. 我用得返個泵啦, 之前set錯野, 原來好work架!
      avent係快D, 不過medela會清d, 特別係後期要刺激到噴奶反射時, medela真係一流

      刪除
  8. 估錯左添! 哈...妹妹個肚腩仔真係好大呀. 裝左好多媽媽奶喺入面, 等夠鐘肚餓既時候再黎消化佢? wahahahhaa

    回覆刪除
    回覆
    1. haha, 其實除了NB階段食奶奶最大件事, 之後BB最扭最扭都係因為眼瞓居多~~

      妹妹個肚... 希望佢大d會修身成功啦! @@

      刪除
    2. 呢樣我唔替佢擔心, 有你既優良genes, 一定無問題!

      刪除
    3. 我的genes一d都唔優良, 自從上次寫左「我想修身」篇blog後, 磅數完全冇降過, 可能我真係太大食了.... @@

      刪除
  9. 親愛的Yahoo!Blog用戶:

    你好!我們是Yahoo!Blog輕鬆搬家的指定合作平台,名叫WeShare.hk (http://www.weshare.hk) 我們致力推動香港blog界發展,並集合香港blogger的力量,打造香港人專屬的多元化平台。

    Yahoo!Blog將於年底停止服務,閣下可能也忙於把資料搬家。我們瀏覽過閣下的Blog,十分欣賞其內容,與您管理此網誌的用心。現誠邀閣下透過輕鬆搬家,延續網誌的生命。輕鬆搬家能把Yahoo!Blog內所有的文章和網誌全部按屬性搬家,過程十分簡單,只需一個步驟。如果你選擇搬家來WeShare.hk,我們將會有專人為你跟進,確保資料不會流失。同時,我們也會在不同的渠道讓你的支持者能繼續找到你。(包括:Yahoo或其他搜尋器)

    為了歡迎您們搬家來WeShare.hk,我們已準備了豐富的禮物送給大家!
    搬家送大禮:送出HK$100崇光或百佳現金券
    分享送大禮:送出HK$50 UA戲院/Haagen Dazs或HK$200崇光或百佳現金券
    詳細送禮內容請看:http://www.weshare.hk/page?view=promo

    WeShare.hk的服務是完全免費的,希望您能在這繼續撰寫文章,延續精彩的網誌生命。我們亦期待在日後的活動和小聚中與你見面,一起去優化WeShare.hk,合力創造屬於香港人的網誌平台。請私訊留下你的聯絡方法,我們會有專人跟進搬家事宜。如有任何問題,歡迎聯絡我們。

    電話:3996 7583
    電郵:info@weshare.hk
    WeShare.hk Facebook:https://www.facebook.com/weshare


    期待你的回覆
    WeShare.hk
    Yahoo!Blogg輕鬆搬家的指定合作平台

    回覆刪除
  10. 我之前係用medela swing, 再改裝成雙泵, 平靚正... 返工時泵20分鐘左右, 大概可以泵到300ml左右, 所以覺得都幾好架... 我個frd 用freestyle, 話帶去返工有D重...
    妹妹好肥美呀... 表情多多好可愛呀...

    回覆刪除
    回覆
    1. 嘩, 媽媽都好好奶喎!

      btw, 我用得返個泵啦, 原來之前set錯野, 其實佢幾work架! 琴晚食完飯返去餵完妹妹, 單泵冇餵的一邊, 15min差不多有3安, 朋友話以第一次來講算唔錯, 之後會越泵越快, 我先放心哂咋!! :D

      刪除
  11. 回覆
    1. 搞到我依家改口叫佢妹豬了~~ XD

      刪除
  12. 我用Freestyle又覺得幾好喎,泵得好清,不過我諗每個人都唔同

    回覆刪除
    回覆
    1. 我set錯野咋, 原來都幾好用, 不過都有d野唔太明, 聽日會o係blog再share!! :D

      刪除
  13. 我有時會去你blog友樹睇下,依家會留低句「我係甜魔媽媽Yan blog過來的」,希望你不介意。


    haitang

    回覆刪除