驚險塞奶記 + 母乳漫畫分享

最近甜魔媽媽密密帶著妹妹出席活動,除了是想在返工前多點陪著她,不想家人太辛苦 (全人奶的妹妹真的很痴媽媽!!),另一個很重要的原因是---超怕塞奶!! 
  
有追看媽媽網誌的就會知道,上一胎我是超級塞奶媽 (詳見《Matthew仔半歲啦!!! 媽媽也完成半馬人奶馬拉松》),即使今胎順利做到全埋身人奶媽,而且還有貨多,但其實塞奶的風險仍有,而且比一般人偏高.... 事實上,妹妹出世後這個半多月,甜魔媽媽已經有三次塞奶的經歷了!! 不過頭兩次情況都很輕微,媽媽輕易的用沖熱水涼+吃卵磷脂解決掉了,所以也沒有特別著墨太多。

不過剛過去的星期五,就有一次頗為驚險的經歷---吃完晚餐後餵完奶,右胸突然硬了一大舊 (之前兩次都是硬起一小點),而且一按之下很痛! 要知道上胎媽媽塞到乳腺炎的,正正就是右胸,知道那裡就是弱點,所以非常驚恐,甚至想過翌日缺席迪士尼的活動,留家慢慢按摩、疏通乳腺呢! 幸好,Chloe妹妹實在非常幫得手,在媽媽吃了兩次卵磷脂後,再趁她肚餓時給她勁啜,慢慢硬塊又消失了,可以說她真是媽媽的塞奶救星! 所以,之後週六去迪士尼,以及週日一去澳門,媽媽真的不敢丟下妹妹呢~

除了呻一下人奶媽媽不易做,其實今天甜魔媽媽也想分享一套很正斗的漫畫,給身邊的現正/準備餵哺母乳的媽媽看看:

漫畫第一部分是講母乳的好處,這些大家應該不會陌生~~
 



這一點甜魔媽媽頗為同意;雖然,現在每晚起身後,媽媽同時也要泵去多出來的奶,連在澳門之旅的晚上也不例外~ (不同的是,在澳泵出來的奶沒能帶回家給Matthew飲,結果媽媽自己飲掉了! >v<)


這一點非常同意,帶妹妹出街的行裝真的很輕便;不過母乳媽媽很易口渴哦,所以袋中總有一支重重的水....


這一點媽媽超想實現,不過事實是每個人體質不同,除了最初的2KG很快減,之後的磅數很難減哦... 或者要較長時間才能見到功效! (上一胎我是半年後才開始明顯瘦下去~~)




其實最想與大家分享是第二部份啦,作者將母乳的生產比喻作工廠,真的很貼切呢!!




作者講解埋身與全泵的分別,甜魔媽媽也非常之同意呢~~ 大家又看看有沒同感吧!






至於增奶的方法,的確不二之道還是告訴身體「有很大量的需求」! 不過記得造了奶一定要清奶,不然也只是徒勞無功哦~ (詳見《由超級塞奶媽到全埋身人奶媽 ~ 心得分享 (2)》)






最後的金句也很精彩~~~~


餵人奶真是一條不易行的路,身邊的同路人一起努力吧,再有正野甜魔媽媽也會繼續在這裡分享的!
   
  
** 想收到兩小兄妹的最新消息,可以like一下Matthew and Chloe fanpage哦~~

14 則留言:

  1. 呢本我都有睇過, 睇完覺得充滿力量, 因此知道自己唔係孤單一個

    回覆刪除
    回覆
    1. 就係因為覺得正, 所以先至POST上黎分享!! :D
      一齊繼續加油啦~~~

      刪除
  2. 塞開真係特別容易再塞,媽媽要加油呀﹗
    呢個漫畫我上網睇過,想問實物邊到可以拎到呀?

    回覆刪除
    回覆
    1. 係丫, 所以我無論幾眼訓都好, 一谷就一定捉住阿妹/個電泵, 塞奶真係太可怕啦...

      我本書仔係妹妹半個月檢查時o係健康院拎的, 我好奇怪佢點解唔一早就送俾決定餵母乳的媽媽呢?

      刪除
    2. 係啦,如果早D睇到就可以有定多D心理準備同吸收多D正能量

      刪除
    3. 下,原來健康院送!
      我果時話餵人奶,完全唔知....下胎一定要拎番一本先!

      刪除
    4. 我上胎餵人奶唔係咁順利都冇送架, 反而今胎好順又送, 真係唔知健康院送的準則係咩... 所以無論點都post上來先啦!

      刪除
  3. 妹妹抵錫!! 努力幫助媽媽減危機!

    回覆刪除
    回覆
    1. 妹妹o係食奶方面真係幾抵讚架, 所以有幸同媽媽出席好多好玩的活動呢~~

      刪除
  4. 我有like lei 個作者既FB, 畫得好得意架~

    回覆刪除
    回覆
    1. 咦, 我又唔知佢facebook係咩喎, 可以share嗎? ;)

      刪除
  5. 原來媽媽帶麻妹妹过大海,係咁既原因>o<

    回覆刪除
    回覆
    1. 係架, bb埋身食 (特別係肚餓個下) 真係非常十級之清到奶!!

      刪除