圓方 Elements : 法式刺繡工作坊 + 再訪稻成亞丁

今天甜魔一家三口正於檳城開心渡假中,不過也來一篇簡短的分享吧~最近與圓方挺有緣,上週四參加完法刺活動,今週二出發前又再訪 稻成亞丁 吃團年飯,不過兩次都非常急忙!

  
經過 Elements 的朋友,留意到7米高立體刺繡孔雀嗎?原來法國Haute Couture立體刺繡大師Elisabeth Roulleau有份設計其中的四季花景,上週四天甜魔媽媽更跟她學藝,學一點皮毛試刺繡玫瑰花,帶回家Matthew都讚好!
  
不過這次活動的時間控制不太好,上圖其實只是半製成品,還好Matthew很乖沒有嫌棄(又好想念他了...);另外負責跟誰的公關朋友非常著緊心急,其實被賺一筆沒所謂,甜魔媽媽答應了就會幫忙,可催促太多、用力過緊只會帶來反效果呢。
   

至於另一次再訪 稻成亞丁,經歷就滿意多了;雖然餐廳起初搞錯漏記Booking,但補鑊很快,之後又識做將所有甜品都變成免費招待,深明待客之道!難怪在這租金高昂的高貴場內、消費不高仍能站立得住,而且客似雲來~


這晚由於三口子先吃了豐富的龍蝦自助餐打底,所以來時一點不餓,只試了一口酸辣涼粉(超辣!!!)及飲了糖水的薑茶湯圓,還不錯的~


最後送上當晚Chloe的呃仙貝餅餅搞笑照片,其實這回Matthew出水痘,正正給了Chloe一個很獨霸爸媽,而爸媽亦難得可專心對住妹妹的機會,遲些於buffet及檳城之旅遊記中分享更多!


稻成亞丁 Dab-pa Peking & Szechuan Cuisine
地址:尖沙咀柯士甸道西1號圓方商場1047號舖
電話:2196 8699
Facebook:https://www.facebook.com/dabpapsc

Elements 圓方 
網址:http://www.elementshk.com/
Facebook:https://www.facebook.com/ELEMENTS.HONGKONG
  
** 想收到兩小兄妹的最新消息,可以like一下Matthew and Chloe fanpage哦~~

6 則留言:

  1. 煮食刺繡都一概不懂,註定我家政零蛋,哈哈!

    好想食薑茶湯圓呢!

    回覆刪除
    回覆
    1. 我又係兩邊冇天份, 多謝上天眷顧我地, 俾我地都算叫做有口福, 真係要好好感恩呢 ;)
      o係加國新年有無得食湯圓呀?

      刪除
    2. 都可以嘅,但餐廳好多時都係用超力嗰類嘅雪藏貨。^^"

      刪除
    3. 咁其實香港好多地方都係.... ^_^"

      刪除
  2. 多謝妳幫手訂位抵食多了

    回覆刪除
    回覆
    1. 唔好客氣!! 大家食得開心就好了!!

      刪除