童言

連寫了兩日母乳的topic,今天又來記一下Matthew仔~~ 甜魔媽媽覺得,歲多兩歲的幼兒除了樣子可愛,其實他們的童言也非常的動人! 可恨是blog上不支援單純的音效檔 (還是其實可以支援,只是甜魔媽媽不知道??),每次錄到可愛的聲效,除了在家人群組中whatsapp互傳笑過一陣,就很難永久保存...
 
上週日,老公及叔仔又去了跑馬拉松,地點是天水圍。正好前一晚也到嫲嫲家睡的Matthew仔 (沒法,每個老公跑馬拉松的週日,都一定要提早一晚送走Matthew,甜魔媽媽不夠勁一個打兩個呀!!!),也去了觀賽。較高又較瘦的叔仔,向來比老公跑得快很多,觀賽後Matthew仔就發表一段超搞笑的童言,請看:
 

 
聽得懂嗎? 老積Matthew講的是「xx好勁,Matthew好勁!!」「##呢?」「##唔勁啊~~」(請自行猜測xx與##代表誰 =P)
 
特別多謝老公辛苦幫忙convert音效為影片,等甜魔媽媽可以上載與大家分享~~ 真心覺得爸爸超級十級鍚Matthew仔囉,相反對住Chloe妹妹就只會講她似毛主席,激C人!!! 不過昨晚也拍了Chloe妹妹一些照片 (也想拍Matthew的,不過好動豬郁得太快,影唔到啦...!),又真的非常搞笑,明晚再分享啦~~~
    
  
  
** 想收到兩小兄妹的最新消息,可以like一下Matthew and Chloe fanpage哦~~
 

19 則留言:

  1. 竟然識講好勁, Matthew你真係好勁,
    爸爸都好勁, 唔係又點可以聽到你可愛既對答喎.

    回覆刪除
    回覆
    1. 我都覺得爸爸好勁, 勁在大公無私, 錄到咁正的音效都願意同大家分享!! :P

      刪除
  2. matthew真坦白............XDD

    回覆刪除
  3. 回覆
    1. 由matthew帶大陸鄉音的tone講出來, 真係無得頂~~ XD
      我想轉做電話鈴聲添呀~~~

      刪除
  4. 回覆
    1. 最正係matthew帶有大陸鄉音tone啊~~ XD

      刪除
  5. 呵呵呵,Matthew 識讚麻自己呢!但他又唔怕比##打pat pat!

    回覆刪除
    回覆
    1. haha, 我都頂佢唔順, 咁都讚埋自己, 太搞笑又可愛, ##唔捨得打佢pat pat啦!

      刪除
  6. matthew好搞笑呀,咁坦白既

    回覆刪除
    回覆
    1. haha, 誠實坦白係佢的優點! XD

      刪除
  7. 真係好好笑呀matthew仔
    但爸爸講妹妹似毛主席都好好笑

    回覆刪除
    回覆
    1. 後面個篇有更多阿妹close-up, 有d shot又真係似似地o既... :p

      刪除