台灣麵 Taiwan Kitchen ~ 我懷念的台飲及舊日時光

馬上就放完產假,心情真是唏噓,同時也繼續快快寫起未出的食評吧! 台灣麵這間店子,在元朗都算幾紅,繼教育路及擊壤路的分店,在甜魔媽媽坐月期間在樓下也新開了分店,環境不錯的,所以坐月後也來了好幾次~~


雖然這裡叫台灣麵,不過餵人奶的媽媽還是覺得吃飯比較飽肚,所以每次來都是點的飯食。首訪那天點了紅燒肉飯 ($46),炆得入味又軟稔鬆化的豬肉味道不錯,件頭夠大令大食媽媽也能滿足,同上的又是媽媽喜歡的肉燥飯,難得是肥肉不多,可以盡情全部吃光光!



同行的老公就點了酸辣麵 ($42),不過首次上檯時上錯成了雲吞麵,這是後來再做的。雖然店員有點大意,不過根據老公的意見此酸辣麵味道夠勁,麵質也算彈牙好吃,也是物有所值的。


其實去台式餐廳幫襯,飲品絕對是一大吸引點;這裡的麵/飯食價錢均會附送一杯基本飲料,食客也可加$4轉成台式特飲,首訪那次媽媽點了熱薑母奶茶,熱熨熨的又夠薑,飲在胃裡挺好受,不過就甜了一點。


老公向來喜歡珍珠奶茶,當日的成品茶香奶香都一般,不過珍珠就煙韌彈牙,而且微帶香甜,挺好咬的,為原本風味平平的奶茶加分。


之後有天甜魔媽媽又獨個來午餐,點了滷蛋豆腐飯 ($41);滷蛋與豆腐都好吃,不過後者原來經過深炸,頗為油膩,不太健康呢;而且這個組合雖已加上肉燥飯,對大食媽媽而言還是不太夠飽,看來還是要點肉類飯/麵才行!


這天突然很想飲港式奶茶,點了一杯少冰的 (+$3),上檯一試馬上很後悔,原來台式餐廳沖製的港式奶茶超難飲! 浪費了媽媽寶貴的quota,還是點台式飲品好得多~~~


正正由於台式飲品相對較好,後來一天來吃早餐,慳家的媽媽發覺早餐 (7:30 -- 11:30AM) 可以不用加錢就轉大部分的台式熱飲,感覺像發了大達!! 除了飲品不用加錢,選擇也特多超過25款,還有不同的升級加配麵食/小食選擇,十分適合貪心的媽媽!
   
較輕盈的,有台式厚多士早餐,單併$21/雙併$23,前後有六款口味可揀,有次試了花生醬,搽得厚厚的一層,十分可口;再加$6,就可享火腿通粉/柞菜雞絲米粉/雪菜雞絲米粉/手撕雞米線,試了最後那款,份量小小味道卻是不錯的,而且調味較淡,Matthew仔也可以食用呢!



想吃豐富點,也可點美式早餐,是日媽媽吃的黑椒牛扒+火腿煎蛋早餐 ($30),就是如此豐富;同樣也是可加$6多碗米線,吃完後大食媽媽連午餐也可以跳過了!


最近一次還試了豬扒包 ($26),原來也很不錯,豬仔包鬆軟帶脆,中間豬扒大大件夠juicy,加上沙律醬及生菜,挺美味的。不過媽媽點了豬扒包,店員初時卻上錯豬仔包 (奶油豬),看來他們應該要更細心落單/出單!


飲品方面,前後試了熱焦糖奶茶、熱紅豆奶茶,很好飲算不上 (還是覺得有點過甜,或者下次應該要少甜),不過就可以滿足貪新鮮的欲望。其實講起飲台式奶茶,最特別是讓好奇為食Matthew一試後,他馬上叫出Milk! 果然識食識分呢~~~



又一段日子沒貼Matthew的照片呢... 由於這裡算舒服好坐,也帶了為食豬來吃幾次,侍應都認得他了! 至於Chloe妹妹,媽媽更加一定揹著她出去;挺搞笑的是媽媽在餐廳內影到兩兄妹頗相似的一幕~~



其實,小兄妹可會知道/記得爸媽在3-4月時帶過你們到台灣嗎? 時間過得真快,轉眼哥哥又長大了不少,而妹妹也出世了.... 真是光陰似箭啊~~~

攝於2013.3.31墾丁之旅
 
台灣麵 Taiwan Kitchen
地址:元朗鳳琴街22號金龍樓地下4號舖
     

** 想收到兩小兄妹的最新消息,可以like一下Matthew and Chloe fanpage哦~~  

16 則留言:

  1. 回覆
    1. 係囉, 估唔到佢的酸辣麵唔錯呢

      刪除
  2. 我見完你D相, 簡直想搬去元朗lor.

    回覆刪除
    回覆
    1. haha, 好welcome來做鄰居呀~~~

      刪除
  3. matthew個樣大個左咁多既
    我果次經過都覺得幾吸引呀

    回覆刪除
    回覆
    1. matthew係大得超快呀, 真係唔太捨得呢

      刪除
  4. Matthew 好似BB 咁被抱住嘅? 係唔係扮妹妹呀?
    睇完呢篇今日即刻去 chatime 買番杯 matcha red beans + pudding drink 飲下,正!

    回覆刪除
    回覆
    1. matthew係俾姐姐抱住, 費時搞依搞路呀~~
      原來加國都有chatime? 佢都幾勁喎!

      刪除
  5. 之前食过一次,觉得麻麻,但睇你介绍完后,可以下次再试(上次去赤柱都無時間去你介绍果間歺廳食呢,可惜!),加6元多一碗米缐,又抵喎!

    回覆刪除
    回覆
    1. 早餐比較抵食, 午餐我都覺麻麻咋~~ ;)

      刪除
  6. 妳依家一日咁幾多篇呀?追唔切呀~~

    回覆刪除
    回覆
    1. 每日2篇, 不過返工後應該每日一篇或更少啦, 因為會推哂d events...

      刪除
  7. 哈哈, 好似縮水爸爸坐喺度.

    回覆刪除