甜魔家過聖誕

繼續聖誕假期的分享;老實講今個聖誕過得相當平淡,不過甜魔媽媽堅持再平淡也想寫下來、記下來,因為實在返工後的日子過得太快,weekday快,weekend也快,假期更快,不知不覺小兄妹就長大了! 其實在記錄生活中的一點一滴時,也是在成證小兄妹的成長呢~~


正如大部份的打工仔女,甜魔媽媽是24號平安夜早放,然後享受25及26號兩天假期。平安夜那天雖然可以3點早放,但工作繁忙的媽媽其實只不過將電腦帶回家繼續做,也是做到6點才收工的! 而該晚爸爸還有佈道會演出 (他一早放假了,不過假期也挺忙碌呢~~),夜晚只有甜魔媽媽與姐姐面對小兄妹;可知夜晚Matthew魔怪通常都選擇黏著媽媽,而當晚他又特別頑皮好動,大玩Creepy face啦,去完廁所不肯著褲、大玩「雞雞」啦,更將爸爸的牙線「蚊」了大半出來,令人哭笑不得!!
  


來到聖誕節當日,姐姐放假,噢!! 這代表媽媽要極早起身餵Matthew早餐及陪伴他,不過之後媽媽也有睡多一場上午覺 (始終上週病完身體比較累啊~~),然後中午再到教會參加聖誕聚餐 (是極豐富的buffet!! 不過沒影相) 及佈道會。有了小兄妹後,對於教會及事奉的參與度實在減低了不少,偶爾心中都幾歉疚的,但相信天父也會體諒明白~~
 
  
聖誕節的夜晚沒有大魚大肉,一家四口的在樓下吃頓簡餐,當是清清腸胃。因為除了先前多場buffet,翌日還有一場Christmas Party啊!!!
 

來到Boxing Day,其實Matthew未夠鐘已拆了禮物;他是為食的吃貨,又喜歡Cookie monster,曲奇就最適合他了;至於Chloe妹妹,禮物就是Tommy的靚衫,粉紅色真的很襯妹妹的氣質,不過肚腩仔似乎緊得太誇張了,看來盡得爸爸的真傳呢.....!!!! XD



很開心是這天姐姐沒有放假 (她們一年大概只放七天假,其實超抵請的!!),中午兩口子可以暫時放下小兄妹,在New York Cafe & Bar享用一頓Boxing day;雖然只是一小時不夠的時光,但可以這樣與老公輕鬆一下,都幾開心的~~


來到下午就是飯聚的Christmas Party,吃的超級豐富!! 為食Matthew當然開心極了~~ 由於食物太多,肯定有很多影漏,而且影了都也不記得是那位朋友帶來的,總之就謝謝啦!


Chocolatier 朱古力 & Awfully Chocolate 禮盒

這不是Paul Lafayet的macaron,而是較之更矜貴的草蘆出品!! :D
甜魔家的2/3 Dolci乾果朱古力,很美味不過也很多,吃不完啊!
可愛的星形禮盒裝Godiva truffles
Oli帶來的茶之環綠茶蛋糕
正巧甜魔家也有更多的茶之環甜品,包括綠茶紅豆夾餅及綠茶年輪蛋糕!!


CEO帶來的奇華禮盒,還有更多不能盡數的美食...
開了最後一支Pear Cider,果然大家都喜歡;另也多謝草草及Thomas (?) 的香梨梳打及紅酒!
還有劉總的一大袋薑餅人,Matthew仔超開心!!
其實當日還有多款美味的Yvonne日本手信零食,為食Matthew「立」了就走!!
食到超high的~~~
成日影Matthew哥哥,都影下Chloe妹妹啦
妹妹當日的髮型超型啊!!! XD
這樣就比較溫馴可愛~~ ^_^

當日還有聖誕版靚仔Turin! 好熱鬧!!
不過最搞笑是在眾多美食中,大家還是最喜歡老公煮的阿信屋拉麵!!! =P
連公仔麵之王都讚好味!!!!
其實食物多到沒可能吃不完啦....
不過聖誕節還是有個蛋糕比較開心,尤其Matthew是個吹蛋糕怪!!
Happy Moment~~~ =)
Merry Christmas to you! ^3^
又是大玩波波tent的時間,好開心!


也給拔叔叔實習照顧baby!!!
不過草草的姨甥也來,一來就是兩件有人招架不住呢! XD
大家吃麵吃出癮來,夜晚半數朋友離開後,餘下半數就在樓下的獨當一麵晚餐,哈哈! 大家點的小吃,比起正餐的胡椒豬肚湯麵,還要多呢! 而飯後還去了吃糖水,飽足不得了~~
 

菜芯嫩甜好味
沙薑雞
皮脆肉香的煎雞翼
秘製豬扒
老公極愛的豬手菠菜麵
第一次這樣吃麵做Boxing day晚餐,很特別!!
超濃郁的貓山王豆腐爽!!!!
飽到不行...
開心的聚會後,下次見面再聚大概已是2014年了,祝大家都要身體健康,新一年快樂甜蜜啊!
  
** 想收到兩小兄妹的最新消息,可以like一下Matthew and Chloe fanpage哦~~
  

12 則留言:

  1. 回覆
    1. 同依班食友一齊永遠都係勁多美食勁happy~~

      刪除
  2. 回覆
    1. 多謝, 妳地一家四口都要幸福健康快樂呀! :D

      刪除
  3. 一d都唔平淡,好忙又熱鬧呀!
    温驯的妹妹好cute!哥哥又开心!
    Haopy New Year^o^

    回覆刪除
    回覆
    1. 開心的時間過得好快, 咁又就快2014啦, 妳地一家新一年都要健康快樂呀! :)

      刪除
  4. Matthew咁乜唔著褲通屋走呀?哈哈
    其實26號個日好開心丫

    回覆刪除
    回覆
    1. Matthew間唔中有露械癮, 今晚又露了.....!!! @@

      下次咁人齊應該都係新年, 好期待丫~~~

      刪除
  5. Matthew 真係勁可愛,每次見到佢都會攬住佢! 真係好開心呢, Matthew 同我小姨甥Myron 依偎住睇電視, 好FRIEND 咁! 小姨甥真係好搞笑,CEO一上mat , 佢二話不說騎咗上去 XDXD 希望小朋友的舉動唔會嚇親CEO 啦

    回覆刪除
    回覆
    1. 唔會嚇親, CEO都係時間要慢慢適應啦!! 下次有機會新年都帶埋姨甥一齊玩啦~~ ;)

      刪除
  6. 好期待呀!!就黎又可以見面食飯了
    雖然BOXING DAY 遲到但仲有好多食物留俾我
    多謝你地呀 >3<

    回覆刪除
    回覆
    1. 我都超級期待2014同大家再見再食呀!! :D

      刪除