送別叔叔 (上) : Matthew大棠影集 (附小兄妹video)

來到今天這時間,小兄妹的叔叔已經搭上飛機,在前往澳洲參加working holiday的途中了~~~ 雖然叔仔平日比較沉默寡言,意見不多,但在他心底其實非常疼鍚Matthew,而Matthew也相當喜歡叔叔~ 如果大家還記得,早前Matthew曾經發表意見,讚叔叔好勁添! (詳見《童言》) 
 
因此,很開心在叔叔出發前,爸爸趁放假的半日,與嫲嫲、Matthew加上他的四人組合,出發去了大棠遊玩影相~~ =)


這輯相拍於上週五,三大一專程搭的士前往大棠,不過其實已經沒有多少紅葉了... 據爸爸講,以下是唯一少量僅餘的紅葉,與全盛時期差太遠啦,而且當處還十分逼人! 還未去的,實在不要急著來了.....







去睇紅葉,好呀!!!
車... 依度都冇乜紅葉o既~~~
雖然沒多少紅葉,不過可以拍好動豬也很不錯;多謝爸爸拍下超多的照片,令當日還要返工的媽媽仿似身置其境,照片中媽媽只揀了約三分一貼上來與大家分享啦! =)
 



鍾意叔叔
改不了的好動本色!
大家估Matthew認為這是甚麼? 答案在blog末的video找~~~

當日由於沒有帶BB車,Matthew行又跑了一陣,都有累及扭抱的情況。這時間主要都是由纖瘦的叔叔 (按: 他比爸爸瘦太多了.......@@) 來抱住Matthew,其實負擔頗為沉重,不過也毫無怨言~~

叔叔:Matthew,你都幾重喎....
不過,都照樣抱你啦~~~
Matthew: 等我施魔法變瘦自己先~~~~
malimalihome!!
魔法似乎不太管用,大家還是輪流抱啦~~




大家覺得Matthew有似叔叔嗎?




行著行著,有山水!!

好好玩!!!!!!
不用說,Matthew的笑眼一定還是最似媽媽!!!

很動人的一幕




 
只可以說:Matthew實在太可愛了! 也難怪叔叔如此喜歡他~~ 等一年後再回來,不知Matthew又會變成甚麼樣子了? 最後也送上上週末小兄妹的影片,片中除了有上圖樹根的答案,又有Matthew與Chloe妹妹的互動,希望大家週末都與親人家人過得愉快! =)
  



** 想收到兩小兄妹的最新消息,可以like一下Matthew and Chloe fanpage哦~~
 

12 則留言:

  1. 叔叔好錫matthew呀,火山都比佢諗到勁呀

    回覆刪除
    回覆
    1. 係呀,叔叔真係幾錫matthew,而matthew又好有想像力! ^^

      刪除
  2. Matthew仔同Chloe妹妹都好可愛^^

    回覆刪除
  3. matthew呢日著得好醒目有型呀! (≧∇≦)

    回覆刪除
  4. Matthew衫衫好型仔呀!
    嫲嫲同叔叔、Matthew合照個樣直頭冧爆!

    回覆刪除
    回覆
    1. 因為大家都好錫matthew仔呀~~

      刪除
  5. 啲紅葉...的確有啲疏落...

    回覆刪除
    回覆
    1. 係呀,上次妳影青衣公園好好多~~

      刪除