Matthew仔搬新屋

前文講到, 上週六一家三口搬離新元中, 並於同日, 正式入住新居
人仔細細, 還未夠5個月的Matthew仔, 有新大屋住lu~~~ 

當晚爸媽執屋至天昏地暗, 而時至今日, 新屋其實還未執妥...
所以暫不分享屋中相片, 只看大家看看門口啦!


照片攝於週日的早上, 一家三口首次由新居出門返教會, 遇到天晴很感恩!! 


新屋苑的休憩設施比新元中齊備多了, 特別適合BB/小朋友!!


別看Matthew仔呆呆滯滯, 其實對於入住新居, 他不知幾興奮
兩次進到新單位 (搬屋前收樓時他也來過一次), 他都即時開大, 似要宣示主權!! 



由於夜晚興奮不想睡, Matthew仔常常早上不太睡得醒.. 希望盡快可以settle好啦!!

另一個太興奮的證明---- 有人獨狂亂抓, 結果一道額上出現一條深深血痕!! 



之後週日整天都帶著血痕示人了.......


週日晚上一家三口出外用餐, Matthew仔也特別表情多多~~



對了, 媽媽經常大讚Nikon 1的動態短片功能, 今天可以示範一下:
只要按下快門, 相機就會自動錄下一秒短片, 同時影下一張相片!

下面就是同套一秒短片 (無聲) 及相片成品了~~
是否很方便捕捉BB神態及動靜呢? 





唯一缺點是媽媽還未用慣, 常常打直來拍片了 
言歸正轉, 搬屋後媽媽特地請了兩天假來執屋
然而工程浩大, 媽媽又要照顧Matthew, 革命至今尚未成功, 還要繼續努力!!

沒有留言:

發佈留言