Matthew's 1st trip ~ 出發 + LIS住宿+午餐篇

知道大家都好心急了, 今日開始一連數篇介紹今次旅行的點點滴滴啦! 

今次媽媽book的是 如心南灣海景酒店 的 (L'Hotel Island South, 簡稱LIS) 的2日1夜海洋公園套票
包一晚住宿及2日2位大人日間門票 (Matthew小於3歲, 故不需兒童門票), 可以連玩兩日! 

所以週四的上午, 一家三口吃過早餐, Matthew也飲了上午奶後, 就搭港鐵出發至中環/香港/機電站了
  
為什麼來機鐵站? 因為酒店很好, 有提供免費接駛巴士服務, 一家三口唔駛為轉車煩惱! 



而在開車前, Matthew仔更同另一位外藉姐姐仔玩得超開心!!  果然係好興奮的出發呀!!

 
約廿分鐘車程, 一家三口就來到了位於黃竹坑的LIS酒店!
與上回去過的如心艾朗酒店一樣, 這裡一進去有陣很好聞的白茶香氣, 很迷人呀~~ 



而且酒店的裝修又是十分新穎型格, 白色為主的設計令人感覺好舒服!!     

仲有個好靚的LIS lounge, 雖然我地訂的package唔包任食, 但有得坐下都正呀!


十一點幾, 一家三口已經拎到房卡, 真係好!!



我地住的是29樓高層, 由lift lobby望出窗外, 一片綠油油的山景, 好舒服呀~~~


 
一入房, 就見到有媽媽名字的welcome screen, so sweet~~~

 之不過最impress都係張6'大床, 超舒服呀!!!!
 

空間都幾充足, 設計簡潔舒適~~~



玻璃牆的洗手間是另一個亮點, 不但帶來更大的空間感, 亦令房間感覺更時尚!



好鍾意圓鏡的設計呢! 下次裝修屋企時都要諗諗!



本來訓緊覺的Matthew, 都醒過來, 一齊探索依間佢出錢book的房  
笑到咁, 睇黎依位老細都好滿意間房喎!! 


咁間房又真係幾唔錯的, 唔計樓下的地盆的話, 連個view都一流架, 有山又有海!



靠窗的兩張椅仲好舒服添, 可以俾Matthew要黎開餐~~

 
試坐開餐椅的老細, 個樣有d疑惑, 哈哈~~



都係由媽媽抱住開心D~~~ 
黎張一家三口的合照啦~~~ 


除了房間, Matthew仔也很關心游泳池, 所以又落去視察場地~~~


泳池要由Gym room搭lift落一層, 嘩, 環境又係好正喎!


雖然唔夠屋企樓下的標準池大, 但有綠油油的山景好煞食呢!


Matthew仔決定, 下午遊完海洋公園, 一於要黎游返轉水!!


其實一家三口隨時可以出發往海洋公園, 不過事先都要食飽飽打底



見到酒店的LIS Bar & Cafe的半自助午餐價錢不貴, 款式又OK, 一於試下啦! 


環境好in, 好舒服架~~~




最鍾意就是這魚柱燈, 同ocean park的Grand Aquarium的牛奶魚柱超似呢!!    

我地張檯呀, 都幾舒服呀!



Matthew仔都有自己的位坐架! 



半自助午餐 = 麵包、沙律、頭盤、餐湯(沒拍)、甜品、水果、飲品都自助!
睇下有咩食先~~~





生果款式不太多, 質素卻很好, 爸媽讓Matthew也吃了根香蕉!!




不是Nespresso名牌機, 不過出品都唔錯呢!


甜品全都擺放凍檯內, 要吃再由專人取出, 感覺較衛生!

估不到還有自家製雪糕及豆腐花食呢!!

第一round, 香蕉是屬於Matthew的~~


第2 round


第3 round

 剛才沒拍的餐湯, 當中以中湯 (海底椰豬骨湯) 較有質素, 媽媽添了一碗!!

第4 round


其實只吃semi-buffet也夠飽的, 才$118位咋
不過有主菜又會更滿足, 所以加點份藍帶豬扒 ($188)


原來是釀豬扒, 再經香炸而成, 點上他他醬很滋味, 不過也有點漏!


進入甜品環節, 這三款甜品都好好吃啊!!


由server「筆」出來的綠茶紅豆慕絲蛋糕及芝士餅, 站立得好好的, good


又「筆」了自家製芒果乳酪雪糕, 雜莓乳酪雪糕及芝麻豆沙煎堆, 好豐富!


第3 round的蘆薈粒、車厘子批及椰汁糕


爸爸又拎了美味的菠蘿來解滯, 真的很甜呀~~~~


還有豆腐花~~


最後一round雪糕~~~



最後媽媽為自己沖了薄荷茶來清清口腔~~ 

爸爸則要了熱咖啡, 不錯的~~~



臨走還為Matthew拿了個pretzel包~~~


看他吃得多滋味!!!


有AE卡還有85折, 這頓折後$300還有找, 抵食啊!
食飽飽, 回房收拾一下行裝, 也是時間出發搭2點的shuttle出發去海洋公園了 



在公園的遊樂詳情, 就留待明天再繼續吧~~~

沒有留言:

發佈留言