川善茶居 Sinmei Teahouse ~ 綠色魅力

The French Window午餐後, 原本是到Chicco揀新車, 但原來中環店週末不開門做生意.. (竟然!!)
於是又決定轉兜到上環, 到一間心底千呼萬喚了不知幾多篇的小店---川善茶居, 嘆下午茶了~~



不過媽媽低估了小店的魅力, 雖是舊區的樓上店, 但來到也要排4-5轉.....



連最初乖乖訓著的Matthew, 去到半路也醒了, 並且好似知道有得食綠茶好開心呢~~


等待的過程中, 唯有先睇下餐牌有咩好食啦~~ Matthew仔揀得好認真架 


好在中途都有人放棄, 約半小時後, 我地終於有得坐啦, 而且個位同個view都好正呢! 


茶室的設計可謂中西交融, 環境就如香港一樣, 相當富有特色; 除了這個中式風情的玄關設計, 爸爸還發現我們就坐的酸枝長椅背後, 還有一座古箏, 真夠特別!!


大概等得比較耐, Matthew仔初時都炆炆地, 無乜心機只顧著玩電話....


  
然而當食物上檯後, 為食豬就發癲啦~~~~ 

這款Yo Yo ($25), 賣相實在太吸引, 一上檯拍完照就被Matthew搶左, 一去無回頭!!!

其實件餅的外層位頗實架, BB唔夠力咬開; 但為食豬都有過牆梯, 就係用匙羹筆出香濃甜美的綠茶夾心來吃~~ 媽媽都係好唔容易, 先咬到少部份來試味, 更為此俾為食豬仇視左幾野添呀 


算啦, 我地轉攻另一款新出品----焙茶蛋糕 ($29)
新鮮焗起的蛋糕質感鬆軟, 微帶濕潤兼有清幽茶香, 好正喎~~~ 



不過淨食蛋糕都幾乾下, 好在兩款飲品此時亦抵達啦!

我點了熱飲的Matcha Soul ($32), 成品算不上口味甘濃, 卻勝在清幽動人, 加上蜜糖、麥芽、桂花等點綴, 更加是口味微甜而豐富多變, 媽媽非常鍾愛, 連老公亦大讚呢! 
 
老公點了凍飲的Matcha Snow White ($42), 成品有著豐盈的綠色泡沫, 又係超吸引!

 
它是由綠茶加上雲尼拿雪糕, 整個組合無得輸, 但講味道同層次都係Matcha Soul豐富D! 


除了蛋糕及特飲, 今次到訪的最重要目標就是綠茶味的心太軟 ($68), 成品好靚啊~~ 


微脆挺身的外層切開, 中間的綠色熔漿爆發, 正啊~~ 要讚心太軟本身已經做到外脆內軟、質感濕潤, 淨食已經好美味, 加上清甜不膩的綠茶熔漿, 實在係太美味了, 唔加雪糕都已好好食! 

不過是日雲尼拿雪糕唔夠, 店方改上Dreyer's Mocha Almond Fudge, 雖然都好味, 但冇咁夾啦


老闆Sinmei認出媽媽來, 又好好人的加送一件 Green Tea Loaf Cake ($29), 真是客氣! 但依件signature蛋糕真係好正, 綠茶味突出, Matthew仔又鍾意到癩喇~~~ 

到底佢有幾好食? 媽媽唔多講, 相信大家睇下為食豬仔的反應, 就會完全明白~~~ 



超滿足的一個下午, 比買到新車更加開心, 如果下次再同Matthew經開依頭, 都會帶佢上去回味呀 

沒有留言:

發佈留言