再訪雙B,大嘆Chef Oli私房菜!!!

繼續生活中的小分享,雖然內容有點雜亂,但都是幸福值得回味的小片段,始終想將它們收納在這片小小天地中~ =)


多謝Oli的邀請,10/2 第N度上去打搞。好久沒見雙B,兩兄弟都是那麼可愛,毛光油順,就像甜魔小兄妹一樣,都是幸福的寶寶啊!
  

其實Oli的屋苑設備超正,無論是大人小朋友都可以玩上一整天。不過當時Chloe妹妹的感冒初起,間中還有發燒,擔心著她都沒心思帶去Matthew玩了。So sorry!! 還好好動豬在Oli家中自得其樂,另外主人家又準備了豐富的美饌,令到甜魔媽媽胃口大飽足,得到不少安慰~ 


最上面這兜麻辣鴨舌鴨腎不是Oli,而是Maggie的出品,仍是那麼正斗,平日不愛鴨舌的我也吃了好多。下面的帶子沙律就是Chef Oli的出品,既新鮮又鮮美,最妙是自家製的柚子沙律醬,為了它我共吃了5兜之多!
 

兩款超正頭盤後,又有話梅豬手,話梅味不算重,但豬手肉質及咸味理想,也吃了不少的~
 

韓醬燒雞翼也很好味,帶很輕柔的韓醬辣味,加倍香口惹味~
 

男主人Thomas甚愛杯中物,酒鬼老公當然沒忘記呃酒飲!我就沒試了。
 

這味噌燒鱈魚又是超班!又甜又嫩又有豐厚魚脂,入口幾近融化太美妙,除我之外為食Matthew也是勁食,最快清光的一碟~
 

薯仔煙肉芝士Pizza是創意之作,香口吸引力100分!Maggie更馬上學師,期待下次到她家品嚐Chef Maggie版本~
 

香辣大蜆意粉就是我及車爸爸的飛弗,辣辣地又有鮮味很吸引!
 

最後還有香芽大蝦,那陣清幽的香芽十分吸引。可知我們當晚只有七位大人,如此豐富的菜餚下來,肚子幾乎撐破!
 

但最後還有豐富的甜品陣呢,Tiramisu質感柔滑對辦;白酒煮桃則清甜帶爽,都很愛的~



還有低糖版的椰汁糯米飯,吃完幾乎不能動了~


而甜品中最愛始終是雪糕,加上espresso製成affagato,滋味太美妙了!


老公飯後沒忘繼續呃酒飲,更呃到威士忌,所以最後連說這頓飯錢夾得簡直超值!
 

這晚Matthew主要吃自家帶的飯仔、美味的鱈魚、劉總的朱古力,以及沒加espresso的淨雪糕。他再三強調「我好鍾意食朱古力同雪糕喎!」



所以當我們限制他不能吃太多朱古力及雪糕時,有人非常不開心呢.... @@ (尚有更慘的可憐樣可見車媽媽的網誌)


還好又有Oli及Maggie送為食豬包裝朱古力/餅乾,才轉涕為笑~ 多謝哂各位,期待下次Chloe妹妹好返哂再一起再聚啦!

See you next time!! =)
 
** 想收到兩小兄妹的最新消息,可以like一下Matthew and Chloe fanpage哦~~

13 則留言:

  1. 似乎下次我返HK要上oli私房試下先得wor...嘻嘻嘻

    回覆刪除
    回覆
    1. Oli私房菜好巴閉架, 唔係一般人食得到!!! XD
      不過相信Oli會樂意招待妳同Hannah & Emma o既~~~ :D

      刪除
  2. 多謝妳地賞面就真啦,我煮D野好求其咋,都係左偷又右偷師黎咋!

    回覆刪除
    回覆
    1. 咁都求其, 米芝蓮都變hea餐啦 :p

      刪除
  3. 仲好回味呢尤其個柚子沙律醬真係回味無窮呀Oli好嘢

    回覆刪除
    回覆
    1. 妳地依2個東涌廚神, 遲d真係可以合力開間私房菜館!! ;)

      刪除
  4. 果然係好精彩 ^^

    haitang

    回覆刪除
    回覆
    1. 真係好堅, 冇幫手下獨力完成咁多野!!!!

      刪除
  5. 如果我回流返香港,我會希望做Oli鄰居囉,就算無得包餐,都希望得閒可以"痴"餐嘛!

    回覆刪除
    回覆
    1. haha, 劉總成日都話要搬去東涌架啦

      刪除
  6. 哇!! Oli超勁呀!!! 我以為你出街食飯tim ar!!

    回覆刪除
    回覆
    1. 佢真係超勁, 仲要2日後又煮多餐, 都係咁大陣仗的~~~

      刪除